Co ty proteiny? Je to vůbec zdravé?

Co ty proteiny?  Je to vůbec zdravé?

Všechny vás zdravím,

Velmi často se stále střetávám s názorem, že protein (resp. proteinový koncentrát) je něco co není jen tak pro každého a když to berete tak jste už jedním krokem ve steroidovém cyklu. 


Takže pro přesnější vysvětlení výrobky kterým se říká “protein” jsou vysoko koncentrované bílkovinné doplňky stravy, vyráběné převážně a nejlépe ze syrovátky.
Syrovátka je mléčná bílkovina, která se získává především z kravského mléka, kde ale tvoří velmi malou část kravské bílkoviny(cca. 20%), protože převážná část bílkoviny v kravském mléce je Kasein(cca.80%).

Syrovátka se v praxi využívá převážně v potravinářských produktech, v kojenecké výživě a hlavně ve sportu.

Proč tedy užívat syrovátku v podobě „proteinu“???

Vysoko bílkovinný koncentrát např. s názvem CFM Whey protein nebo jenom Whey protein je velmi lehce a rychle vstřebatelná bílkovina, která se velmi hodí např. po tréninku, ale i během dne.
Já osobně používám i často na ochucení různých kaší.
Jako poslední věc si můžeme probrat ještě složení klasického proteinu, který bych bez výčitek doporučil skoro každému. 🙂 😉

 

  • Syrovátkový proteinový koncentrát (Mléko) (96 %), Aroma, Barvivo (Kurkumin), Emulgátor (Sojový lecitin), Sladidlo (Sukralóza)

 

Toto je příklad v dnešní době už standardně vyráběného proteinového přípravku.

(Příchuť banán)

Jak vidíte ve velké míře je tam obsažená syrovátka, kterou už znáte.

Dále aroma, které se většinou vyrábí chemicky, tak aby mělo stejnou strukturu jako přírodní aroma, ale není to nic nezdravého!.

Barvivo kurkumín je velmi dobré nebál bych se říct i zdraví prospěšné přírodní barvivo.

Další věc je Sójový lecitin, který se získává ze sójových bobů a používá se převážně kvůli rozpustnosti.

Jako poslední je sukralóza, která je v této době brána jako jedno z nejbezpečnějších nekalorických umělých sladidel a nebyly u něj prokázány žádné vedlejší účinky.

Kdyby jste měly jakékoliv dotazy ohledně těchto produktů, neváhejte mě kontaktovat.

S pozdravem L.O